Wyszukiwarka

 

Cieszymy się, że trafiliście Państwo na stronę Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej. Chcielibyśmy zachęcić również do częstych odwiedzin naszej głównej witryny poświęconej atrakcjom polskich, czeskich i niemieckich Sudetów:

 

Serwis Turystyczny
NaszeSudety.pl

Polecamy Państwa uwadze nasz nowy dział, zatytułowany "Promocje i wyprzedaże", w którym oferujemy między innymi mapy i przewodniki po obniżonej cenie (kilkaset pozycji!) oraz wydawnictwa w promocyjnych cenach

 

Większość map w cenie 3 zł, większość przewodników oferujemy w cenie 5 zł!

Wizyt:
Dzisiaj: 49Wszystkich: 534865

Kuchnia Ducha Gór

Cena:53.20
Do koszyka
masz pytania?

     Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne — dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy — Ducha Gór.

 

Spis treści:

I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (Przemysław Wiater)

II. GÓRY W GĘBIE (Piotr Gryszel)
   1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej
   2. Bez zupy się nie obędzie
   3. Bez ziół ubogi stół
   4. Serowe szaleństwo
   5. Ziemniaczana rewolucja
   6. W kiełbasianym raju
   7. Placek z kruszonką i inne słodkości
   8. Napitki nie tylko wyskokowe
   9. Festiwal Smaków Liczyrzepy
   10. Karkonoska Marka Lokalna
   11. Jeleniogórska książka kucharska (Emil Mendyk)

III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (Piotr Gryszel, Emil Mendyk)
   Zupy i dania jednogamkowe
   Dania warzywne i bezmięsne
   Mięso i drób
   Dania rybne
   Wypieki i desery
   Napoje

IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY

PRZEPISY — wykaz alfabetyczny

 


Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater: "Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy". Wydawnictwo AD REM, Jelenia Góra 2020, Okładka twarda, format 17 x 20 cm, stron 320, rysunki

Kuchnia Ducha Gór - Cechy
Cechy
Okładkatwarda
Data wydania2020
Format17 x 20 cm
Ilość stron320
Stannowa
 

Komentarze

Komentarz
Ocena:
SRV:|on|